Światowa Organizacja Zdrowia definiuje probiotyki jako środki, które w swoim składzie zawierają mieszane lub pojedyncze hodowle żywych bakterii, wywołujące korzystny wpływ na nasze zdrowie. Probiotyk idealny powinien zawierać żywe kultury bakterii odpornych na niskie pH panujące w żołądku oraz kwasy żółciowe i enzymy trawienne. Osiągnięcie takich właściwości byłoby bardzo trudne, gdyby nie nowoczesne kapsułki rozpuszczające się dopiero w jelitach.

Te dobroczynne mikroorganizmy wprowadzić można do organizmu, nie tylko stosując tabletki, ale również produkty naturalne poddane procesowi fermentacji lub kiszenia. Gwarantują one równie korzystne właściwości i są dostępne w każdym domu od ręki. Zarówno probiotyk naturalne, jak i apteczne mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiedniej jakości bakterie ułatwiają procesy trawienia i sprawiają, że przyswajamy z pożywienia większą ilość składników odżywczych, witamin i minerałów. Wspierają one naszą odporność i są w stanie obniżyć poziom cholesterolu. Wiele szczepów ma wpływ na poprawę zdolności organizmu do trawienia laktozy, dlatego powinny je stosować osoby z nietolerancją. Najnowsze badania pokazują też, że probiotyki wpływają korzystnie na syntezowanie witamin z grupy B, K oraz kwasu foliowego.

Decydując się na stosowanie probiotyków w formie suplementów, powinniśmy zachować szczególną ostrożność, bo rynek suplementów jest słabo uregulowany i właściwości lecznicze poszczególnych szczepów są mocno przereklamowane, a czasem kompletnie nieskuteczne w kontekście danej dolegliwości (1). W razie wątpliwości co do działania danego preparatu zdecydowanie lepiej poradzić się farmaceuty lub lekarza. Stosowanie słabej jakości bakterii probiotycznych nie dość, że nam nie pomoże, to jeszcze może zaszkodzić. Wybierajmy więc przebadane suplementy, produkty lecznicze lub naturalne probiotyki bazujące na produktach fermentowanych i kiszonych. Gwarantują one bardzo wysoką jakość i są przy tym tanie, a często nawet całkowicie darmowe.

Rodzaje probiotyków

Probiotyki z zasady możemy podzielić na dwa typy – dostępne w formie naturalnej i zamknięte w twardych kapsułkach umożliwiających przetransportowanie ich bezpośrednio do naszych jelit. Zdecydowanie najkorzystniej przyjmować naturalne probiotyki, bo zapewniają one bardzo dobre właściwości, a ich dostarczenie nic nas nie kosztuje. W sytuacji, gdy nasz organizm wyraźnie manifestuje zaburzenia mikroflory bakteryjnej, mogą one nie przynieść pożądanych efektów i w takiej sytuacji powinniśmy sięgnąć po probiotyki apteczne (https://biozdrowy.pl/pl/probiotyk-suplement-diety/).

Naturalne probiotyki – gdzie ich szukać?

  • Kiszona kapusta,
  • zakwas buraczany (2),
  • ogórki kiszone,
  • kefiry,
  • niektóre sery.

Wszystkie te naturalne produkty zawierają w swoim składzie bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus i Bifidobacetrium). Poprawiają one trawienie i wzmacniają odporność organizmu w sezonie grypowym. W przypadku probiotyków typowo aptecznych ilość szczepów jest zdecydowanie większa i może zawierać np. Escherichia czy Sascharomycces. Różne rodzaje probiotyków, w zależności od szczepów w nich zawartych mogą w odmienny sposób oddziaływać na organizm. Jeśli więc zamiast po probiotyki naturalne sięgamy po tabletki, warto dokładnie przeanalizować skład i kupić produkt, który będzie miał szansę rozwiązać nasze problemy zdrowotne.

Kiedy brać probiotyki

Stosowanie probiotyków jest szczególnie ważne w trakcie antybiotykoterapii i bezpośrednio po niej. Antybiotyki mają działanie antybakteryjne, skutecznie zabijają zarówno te, odpowiedzialne za powstanie danej choroby, jak i wszystkie dobroczynne bakterie zamieszkujące nasz układ pokarmowy. Warto pamiętać, by probiotyki w trakcie antybiotykoterapii stosować przynajmniej dwie godziny po zażyciu antybiotyku. Równoczesne stosowanie obu tych środku sprawi, że antybiotyk zabije bakterie probiotyczne i nie osiągniemy pożądanego efektu.

Antybiotykoterapia to nie jedyny czas odpowiedni na stosowanie probiotyków. Coraz więcej badań dowodzi, że wzmacniają one naszą odporność i mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Powinniśmy ich używać zawsze, gdy zachodzi podejrzenie chorób układu pokarmowego, których przyczyną może być zaburzona flora bakteryjna jelit. Warto jednak pamiętać, by w przypadku suplementów zachować umiar i stosować się ściśle do zaleceń producentów. Szkodliwy jest bowiem nie tylko niedobór, ale również nadmiar poszczególnych szczepów probiotycznych.

Terapii probiotykami warto spróbować, gdy mamy problemy z:

  • zaparciami,
  • biegunką,
  • bólami brzucha o nieustalonej przyczynie,
  • wzdęciami,
  • skurczami brzucha.

Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest włączenie do diety naturalnych probiotyków takich jak kiszona kapusta(3), ogórki kiszone, zakwas buraczany, kefir i jogurty naturalne. Wszystkie te produkty zawierają sporą ilość probiotyków, które bardzo dobrze działają na nasze zdrowie i mogą wpłynąć na szybkie uwolnienie nas od wielu dolegliwości gastrycznych.

Bibliografia

1- Hanna Szajewska, Gastroenterologia Kliniczna 2010;2(1):1-9 – Probiotyki w Polsce – kiedy, jakie i dlaczego?

2 — https://naturalab.edu.pl/zakwas-buraczany-jakie-ma-wlasciwosci/

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *