Grzyb reishi (ekstrakt), znany również jako Ganoderma lucidum lub lakownica żółtawa, jest grzybem leczniczym o długiej historii stosowania w medycynie tradycyjnej Dalekiego Wschodu. Jest uważany za symbol zdrowia i długowieczności oraz był używany w celach leczniczych przez ponad dwa tysiące lat. Poniżej przedstawiam informacje dotyczące działania, właściwości i zastosowania grzyba reishi:

Grzyb Reishi – co to jest?

Grzyby Reishi znane są również jako lingzhi w Chinach, co oznacza „zioło o duchowej mocy”.
Mają półkolisty kształt i brązowy kolor, a istnieje kilka odmian, z czerwoną uważaną za najcenniejszą. Hodowla grzybów reishi jest trudna, a w miejscach ich naturalnego występowania są otoczone czcią religijną.

Działanie i właściwości Reishi

Grzyby reishi zawierają wiele cennych składników, takich jak polisacharydy, kumaryna, alkaloidy, steroidy (np. kwas ganoderowy), witaminy, minerały i aminokwasy.
Działają korzystnie na organizm, m.in. wzmacniają układ odpornościowy, regulują poziom glukozy we krwi, mają pozytywny wpływ na układ krążenia, łagodzą alergie, wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, oraz mogą wspomagać w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi.

Spożywanie grzybów reishi może także promować długowieczność poprzez wzmacnianie układu odpornościowego i ochronę przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi.
Inne właściwości to łagodzenie objawów astmy oskrzelowej, wsparcie w leczeniu zapalenia oskrzeli, pomoc w walce z cukrzycą oraz działanie antyoksydacyjne poprzez redukcję nadmiaru wolnych rodników.

Grzyb reishi a rak

Istnieją badania wskazujące, że grzyby reishi mogą wykazywać działanie antynowotworowe, zwłaszcza w przypadku raka płuc i nienowotworowych guzów odbytnicy i okrężnicy. Wymagają jednak dalszej analizy. Substancje takie jak polisacharydy i saponiny zawarte w grzybach reishi mogą przyczynić się do hamowania wzrostu komórek nowotworowych.

Skutki uboczne

Grzyby reishi (ekstrakt) są zazwyczaj bezpieczne w stosowaniu, ale należy przestrzegać zaleceń dotyczących dawek. Przy długotrwałym spożywaniu mogą wystąpić skutki uboczne, takie jak świąd, zawroty głowy, niestrawność, wysypka, krwawe stolce i krwawienie z nosa. Osoby z trombocytopenią powinny unikać większych dawek.
Istnieją przeciwwskazania do stosowania grzyba reishi, w tym dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby z nadciśnieniem, niskim ciśnieniem oraz problemami z krzepnięciem krwi, a także osoby blisko przed lub po operacji. Czy grzyb Reishi w kapsułkach sprawdzi się jako suplement diety?
Grzyb reishi ma wiele potencjalnych korzyści dla zdrowia, ale zawsze warto skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem suplementacji, szczególnie jeśli masz jakiekolwiek istniejące schorzenia lub przyjmujesz inne leki.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *