Superfoods czyli superżywność, staje się coraz bardziej popularna wśród osób które pragną zdrowo się odżywiać. Antyoksydanty, minerały oraz witaminy, są niezwykle ważne aby utrzymać organizm w zdrowiu i zapobiegać wielu schorzeniom. Te składniki odżywcze w ogromnych ilościach można znaleźć w superżywności. Oprócz tego, że superfoods zawierają wiele składników odżywczych, są przede wszystkim nieprzetworzone i naturalne.
Definicja i geneza
Superfoods są produktami które stanowią niezwykle cenny element diety, ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Superfoods były stosowane już od wieków w wielu miejscach na świecie, mimo że nazwa tego rodzaju żywności, została wymyślona stosunkowo niedawno. Jako pierwszy terminem superfoods posłużył się Aaron Moss, na łamach magazynu „Nature Nutrition”. Antyoksydanty zawarte w superżywności hamują rozwój wolnych rodników i opóźniają starzenie komórek. W związku z tym przeciwdziałają stanom zapalnym i chorobom nowotworowym. Dzięki znacznej ilości witamin i minerałów, uzupełniają ich niedobory, bez potrzeby dodatkowej suplementacji. Zdecydowana większość superżywności to produkty pochodzenia roślinnego.
Superfoods – lista
Biorąc pod uwagę ilość istniejących superfoods, lista tych produktów jest niezwykle długa i obszerna. Mimo, że ilość produktów zaliczanych do superżywności jest bardzo duża i nie sposób wymienić ich wszystkich, istnieją jednak najpopularniejsze typy takiej żywności które można wyróżnić. Należy podkreślić, że istnieją też polskie superfoods które są nie mniej wartościowe, niż te pochodzenia zagranicznego.
Warzywa i owoce:
- Jarmuż – ten rodzaj kapusty, przy niewielkiej ilości kalorii, zawiera spore ilości witaminy K. Oprócz tego, jarmuż zawiera sulforafan, który w połączeniu z tą witaminą przeciwdziała rozwojowi nowotworów. Ten superfood posiada również witaminy z grupy B i C korzystnie wpływające na układ nerwowy oraz odporność. Jarmuż jest bogaty m.in. w wapń, fosfor, żelazo, magnez cynk oraz potas, które pełnią bardzo ważne role w organizmie. Zalecany jest kobietom które mają problemy z miesiączkowaniem. Na rynku jest dostępny jarmuż w proszku, który zawiera skondensowany jarmuż, dzięki czemu można ominąć proces przygotowywania tego produktu do spożycia.
- Szpinak – jest doskonałym źródłem witaminy C wspierającej odporność, oraz przeciwutleniacza – kemferolu działającego przeciwko rozwojowi nowotworów. Superfood jakim jest szpinak, zalecany jest przede wszystkim kobietom ciężarnym. Jest on również popularnym produktem, polecanym w walce z chorobą jaką jest miażdżyca. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, powinny go spożywać osoby które cierpią na anemię. Szpinak można spożywać także w formie sproszkowanej.
- Burak – roślina jaką jest burak ze względu na zawartość barwników, wpływa zbawiennie na układ krwionośny – wzmacniając go. Ze względu na zawartość betaniny – przeciwutleniacza, buraki są skuteczne w walce z nowotworami. Kwas foliowy zawarty w tej superżywności wpływa pozytywnie na rozwój płodu u kobiet w ciąży. Azotany regulują ciśnienie krwi. Można spożywać buraki w formie sproszkowanej, które oprócz właściwości prozdrowotnych, nadadzą daniu do którego zostaną dodane interesującego, pięknego koloru.
- Banan – jest to jeden z najbardziej popularnych superfood. Największą zaletą bananów są ogromne ilości potasu. W związku z tym, obniżają ciśnienie, wpływają korzystnie na układ krwionośny i zapobiegają zawałom serca, udarom czy miażdżycy. Mają również wysoką zawartość pektyny która obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn, oraz wpływa korzystnie na osoby chore na cukrzycę. Alternatywą do spożywania banana, jest bio banan w proszku, którego można stosować jako dodatek do wielu słodkich potraw – na przykład shaków.
- Brokuł – zawiera kaempferol czyli flawonoid, który zapobiega alergiom, oraz procesom zapalnym w organizmie. Jest bogaty w liczne witaminy, głównie – A,C,K i D. Dzięki czemu pozwala zachować młodość, wpływa pozytywnie na wzrok i wzmacnia kości. Znane są również właściwości brokuła, które łagodzą objawy autyzmu. Brokuł chroni przed chorobami układu pokarmowego, zwyrodnieniami stawów, a także reguluje ciśnienie krwi.
Algi:
- Chlorella – jest to rodzaj słodkowodnej algi z Dalekiego Wschodu. Chlorella jest superfoodem, ze względu na najwyższą zawartość chlorofilu ze wszystkim roślin. Już wiele lat temu, była stosowana w celu oczyszczania organizmu ze względu na swoje właściwości detoksykujące. Chlorella działa wiążąc szkodliwe substancje, które są w następnej kolejności wydalane z organizmu. Ma ona działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne. Sprawdza się w dolegliwościach ze strony układu pokarmowego i jest szczególnie zalecana weganom i wegetarianom.
- Spirulina – również pozyskiwana jest z alg. Charakteryzuje się wysoką zawartością białka, szczególnie w porównaniu do mięsa. Dlatego powinna być istotnym elementem diety wegan i wegetarian. Sprzyja ona również odchudzaniu, pomaga usuwać z organizmu metale ciężkie, oraz zapobiega wielu chorobom i nowotworom.Tak jak Chlorellę, warto spożywać ją, dodając do potraw w formie skondensowanego proszku.
Przyprawy i zioła:
- Ashwagandha – zdecydowanie najciekawszą właściwością tej rośliny, jest bycie adaptogenem. W związku z tym, sprawdza się w walce ze stresem, zmęczeniem i bezsennością. Oprócz tego, wpływa na wzrost libido i poprawę płodności. Ma właściwości antybakteryjne oraz zapobiega nowotworom. Ashwagandha w proszku jest najlepszą możliwą polecaną formą jej spożycia.
- Kurkuma – kurkumina, która nadaje kurkumie charakterystyczną żółtą barwę posiada niezwykłe właściwości. Kurkuma ma działanie wspomagające prace mózgu i może nawet zapobiegać Alzheimerowi. Ma właściwości antynowotworowe, wspomaga trawienie, zwalcza infekcje i wzmacnia odporność.
- Imbir – ten superfood ma właściwości rozgrzewające, często stosowany jest na infekcje różnego pochodzenia, oraz wzmocnienie ogólnej odporności. Zalecany jako wspomagacz przy odchudzaniu. Reguluje procesy trawienne, zapobiega migrenom, oraz bólom miesiączkowym. Znajduje swoje zastosowanie w łagodzeniu bólu gardła, kaszlu czy obrzęków.
Pozostałe:
- Kakao – naturalne bio kakao, spowalnia procesy starzenia organizmu oraz zapobiega nowotworom. Zalecane jest również w trakcie walki z cukrzycą. Obniża ciśnienie krwi, dodaje energii i wpływa na proces odchudzania.
- Orzechy – wpływają korzystnie na pracę mózgu. Uzupełniają zapotrzebowanie organizmu na kwasy omega3, które są niezbędne dla utrzymania zdrowia. Wpływają pozytywnie na układ krążenia, oraz zapobiegają powstawaniu nowotworów.
Czy warto stosować super żywność w codziennej diecie?
Zdecydowanie warto stosować superżywność, ze względu na liczne korzyści zdrowotne które za sobą niesie. Superfoods zalecane są każdemu, bez względu na to na jakiej jest diecie, oraz jakie posiada schorzenia. Biorąc pod uwagę wszystkie dostępne superfoods – lista jest niezwykle obszerna i każdy może wybrać coś dla siebie, zależnie od swoich oczekiwań i potrzeb. Należy pamiętać, że polskie superfoods takie jak na przykład jarmuż, czy orzechy włoskie – nie odbiegają ilością właściwości prozdrowotnych od zagranicznych superfoods.